Att skapa ett brädspel är sällan en rak väg. Det börjar oftast med något litet – en bild i huvudet, en känsla från naturen, en idé som dröjer sig kvar. För Klara Nilsson började det hela vid en stenig strandkant i Dalarna och växte till ett spel som snart letar sig ut till brädspelare över hela världen.
I dag pratar vi med henne om Stones & Rivers, ett av de mest stämningsfulla projekten på horisonten – ett spel som inte bara handlar om strategi och resurser, utan också om att fånga det där meditativa ögonblicket när vatten möter sten.
En flod, en idé
”Jag gick längs flodkanten, lyssnade på vattnet, kände hur tiden stannade. Det långsamma föränderliga mot det beständiga. Det ville jag gestalta.”
Så beskriver Klara Nilsson den stund då fröet till Stones & Rivers såddes. Det var inte ett spel på papper ännu, inte ens en regelmekanik – bara en stämning. Men det var där det började. Ett flöde. En rörelse. Ett lugn.
Hon ville skapa något som kändes som att följa en flod: ständigt i rörelse, men med en tydlig riktning. Resultatet blev ett abstrakt strategispel där spelarna styr ”vattnets väg” genom ett landskap, samtidigt som de bygger stencirklar – långsamma, genomtänkta konstruktioner som står emot strömmen.
Med starka influenser från nordisk natur och filosofi, och en blandning av tile-laying, area control och resurshantering som Klara beskriver som ”reflekterande snarare än reaktiv,” var visionen klar – men vägen dit var full av experiment, skisser och spelkvällar med ärliga vänner.
När drömmen mötte prototypen
De första iterationerna av spelet var enkla – hexagonbrädor, ett par markörer, en poängtavla. Men det var när Klara började testa spelet ”på riktigt” som det började ta form.
”Min första testgrupp – tre av mina mest brutalt ärliga vänner – kallade det ’meditativt, men kanske lite för repetitivt’. Det var exakt rätt feedback.”
Det feedbacken ledde till var en fors-mekanik, där tillgängliga resurser på brädet förändras varje runda, beroende på spelarnas val. På så sätt blev floden en levande del av spelet, inte bara kuliss.
Hon jobbade också hårt med hur information skulle presenteras. Allt från färger till symboler och layout justerades så att man intuitivt skulle förstå sin plats i flödet.
”Jag ville att upplevelsen skulle kännas flödande – inte brottig. Information måste kunna andas.”
Att fånga stämningen visuellt
Namnet Stones & Rivers var egentligen bara en arbetstitel. Men, som det ofta blir med saker man gör från hjärtat, så växte det fast. Floden står för förändring, förstås. Men stenarna – de är våra val, våra byggnader, våra försök att stå stadigt. Tillsammans blev det mer än bara tema – det blev ett slags spelpoesi.
För att fånga rätt känsla bildmässigt tog Klara in illustratören Linnea Borg, vars konststil blandar svensk landskapsromantik med japansk estetik.
”Vi pratade mycket om att bilderna inte skulle skrika, de skulle viska. Naturtoner, enkla symboler – det var viktigare än att det såg ’coolt’ ut.”
Resultatet är en visuell identitet som känns tidlös, ärlig och i samklang med spelets filosofi.
Från hjärta till Kickstarter
Nu, efter otaliga testomgångar, sena kvällar och kaffekoppar, är Stones & Rivers redo att möta världen. Om allt går enligt planerna kommer spelet att lanseras på Kickstarter under första kvartalet 2025.
”Det här är ett hjärteprojekt, helt klart. Det är inte ett spel för alla. Men för den som gillar att tänka långsamt, känna efter och följa en tematik som lever i varje beslut – jag tror det kan bli något speciellt.”
Det planeras både en fysisk och en digital version, och – kanske mest spännande för soloentusiaster – ett omfattande sololäge som bygger på spelets eurogame-struktur.
Ett råd på vägen
Vi bad Klara om ett råd till andra spelskapare som sitter med sina egna spirande idéer – kanske också från en stilla plats i skogen eller vid en flod.
- ”Speltesta tidigt.”
- ”Designa ärligt.”
- ”Och våga släppa det som ser snyggt ut, om det inte tjänar upplevelsen.”
Stones & Rivers är inte bara ett brädspel. Det är en berättelse om att följa sin känsla från dröm till prototyp till färdigt spel. Om att låta floden ta tid, men alltid ge den riktning.
Vi kommer följa projektet tätt när Kickstarter-kampanjen drar igång – men tills dess kanske vi alla kan fundera lite över en enkel fråga:
Vilka av våra val är floder – och vilka är våra stenar?
🔗 Vill du veta mer?
- Följ spelets utveckling på BoardGameGeek
- Prenumerera på vårt nyhetsbrev för fler designer-dagböcker och exklusiva intervjuer
- Vad vill du läsa om i nästa dagbok? Lämna gärna en kommentar!
Text av: [Din publikations namn]
Foto & illustration: Linnea Borg