Hoppa till innehåll

Kakor – Bakverk och virtuella recept

Det är allmänt känt att vi kallar cookies för kakor på svenska. Här finns det då också många likheter med vanliga kakor. Den största likheten är att de använder en form av recept. På så sätt skulle du kunna säga att de kakor du tackar ja till på webbplatser är ett bakverk som kontrollerar hur du ska uppleva den information du insuper. Här ska vi tala om hur recepten för virtuella kakor är utformade, samt hur du vet om det handlar fantastiska bakverk eller om de bara vill ha så mycket information som möjligt.

I och med att det är så närbesläktat med riktiga kakor, kommer vi också ge vår syn på vilka som är de mest läckra kokor du hittar inom området fysiska bakverk.

Recepten på virtuella kakor varierar

Virtuella kakor används i huvudsak för två olika syften. Vissa gånger kan dessa också vara kopplade till varandra. När du surfar på en webbplats, kommer kakor att samla in ditt beteendemönster. Något som webbplatsens ägare använder för att anpassa olika webbsidor till det besökaren är intresserad av.

Kakor kan således spåra varje enskild besökare, samtidigt som webbplatsens ägare kan få en uppfattning om vad den stora massan är intresserad av. Det andra användningsområdet är att samla in information om besökare. Detta kan sedan användas för bra eller dåliga syften.

Här handlar det då om att veta olika åldersgrupper, vilka delar av ett land eller vilka länder besökarna kommer från. Beroende på hur receptet för bakverk gällande kakor är utformat, kan de samla in relativt mycket information om användaren.

Läckra bakverk för användaren på webbplatsen

När kakor används på rätt sätt skapar det läckra och vackra virtuella bakverk. Exempelvis kan information om just ditt beteende på webbplatsen göra att du i fortsättningen får anpassad information levererad till dig. Speciellt vanligt är det inom e-handel och på andra webbplatser där du registrerar ett användarkonto.

Här anger du till exempel din e-post, mobil nummer samt namn och kanske även ålder och givetvis en adress. All den informationen kan sedan användas för att anpassa innehållet och de erbjudanden som skickas till dig. Här finns det då spårningskakor som sparar vilka olika produkter eller informationsområden du har besökt.

Efter det, kan sedan webbplatser vara skapade att automatiskt skicka dig erbjudanden och information inom de områden du visat intresse genom att besöka olika sidor på en webbplats.

Giftiga bakverk skapar oätliga kakor

När det finns säkra kakor, kommer det också att finnas osäkra. Dessa väljer vi att kalla giftiga bakverk. Det första vi ska säga, är dock att kakor inte är några farliga filer i sig. Här handlar det om en textfil som sparas på en användares dator. Alltså kan du inte innehålla virus.

På så sätt blir det inte kakor i sig som är farliga, då de inte kan installera malware eller virus på din dator. Det farliga är när de används på fel sätt och blir det giftiga bakverk vi talar om. Ett exempel på det, är när hackers kapar kakor. Då kan de i vissa fall spåra individers historik vilket kan vara farligt.

Här är det då spårningskakor vi talar om. Använda på rätt sätt kan de leverera en perfekt användarupplevelse. Används de på fel sätt, kan elaka hackare använda information för att få tillgång till webb-sessioner och kapa användares konton.

Ökad säkerhet mot kapade kakor

Det finns ju givetvis saker du kan göra för att skydda dina väl utformade bakverk som ger dig bättre användarupplevelse. Detta samtidigt som du minskar risken att bli kapad. Nedan ser du ett antal goda råd, som gör dig säkrare på nätet, innan vi slutligen presenterar våra favoriter bland riktiga bakverk.

  • Besök enbart webbplatser som använder det säkrare protokollet https, och undvik de med http.
  • Anslut inte till oskyddade nätverk eller publik Wi-Fi, då det gör det lättare för en elak hackare att komma åt dina kakor.
  • Om du använder öppen Wi-Fi, ska du aldrig logga in på konton som innehåller känslig eller personlig information. Måste du göra det, ska du alltid koppla upp dig mot en VPN.
  • Klicka inte på länkar i olika okända e-mails, eller de som hamnar i din skräppost om du inte vet att de är säkra.
  • Använd alltid ett bra anti-malware och viruskydd. Här är två bra alternativ Bitdefender Total Security eller IObit Malware Fighter Pro.

Bästa bakverk! – De godaste kakorna i världen

Som vi sa i inledningen är det inte bara online som kakor existerar. Dock är det fortfarande så att du kan finna bästa bakverk genom att söka efter recept på nätet. Idag finns det otaliga webbplatser som erbjuder receptsamlingar. Det bästa med allt, är att de i allmänhet är mycket säkra.

Här behöver du oftast inte registrera några konton för att få tillgång till recepten. På så sätt går du säker gällande virtuella kakor, då webbplatsen bara har tillgång till var du surfar från och information om din dator. När det kommer till bästa bakverk, ser du vad vi gillar i listan nedan.

  1. Schwarzwaldtårta: En av de bästa och mest vackra bakverk vi känner till. Till råga på allt är den också mycket läcker.
  2. Kokostoppar: Ja, vi är helt enkelt sålda på kokos. I det fallet de smöriga kakor som innehåller massor av kokos.

Napoleonbakelse: Här har vi ytterligare en läckerhet som du fortfarande kan beställa på ditt favorit café. Anledningen till det är att den inte alls är så enkel att baka, då den innehåller massor av komplicerade steg för att få till på rätt sätt.