Hoppa till innehåll

Gram till dl mjöl

Att tolka recept från olika delar av världen kan ibland kännas svårt och besvärligt – särskilt när måtten skiljer sig åt. I Sverige är det vanligt att vi använder oss av volymmått som deciliter, medan många internationella recept anger ingredienserna i gram. Om du tycker om att baka eller laga mat kan det därför vara praktiskt att veta hur du ska göra för att omvandla mjöl från gram till deciliter. 

Det är dock inte alltid helt enkelt att omvandla mjöl från gram till deciliter. Mjöl är en luftig och lätt ingrediens, mjölets vikt varierar beroende på vilken sorts mjöl det är och hur det hanteras. I den här artikeln ska vi gå igenom hur du omvandlar mjöl från gram till dl på bästa vis, samt andra användbara tips som du kan få användning av när du mäter mjöl.

Varför behöver man omvandla gram till deciliter?

Det finns flera anledningar till varför det är bra att kunna omvandla gram till dl:

  • Internationella recept: Recept från bland annat USA och Storbritannien använder oftast gram, ounces eller pounds. Har du inte en våg hemma så behöver du omvandla dessa mått till deciliter. 
  • Noggrannhet: Det är viktigt att du mäter korrekt när du bakar, har du i fel mängd mjöl kommer det att påverka slutresultatet. Brödet kan bli torrt och kakorna kan bli kompakta. 
  • Tillgång till köksredskap: Alla har inte en köksvåg. Det är därför både praktiskt och smidigt att veta hur mycket gram mjöl som ryms i en deciliter.

Internationella mått- hur skiljer de sig?

Som vi har nämnt så anges mängder i många internationella recept i ounces (oz), pounds (lb) eller cups. Cups förekommer oftast i amerikanska recept och en cup motsvarar cirka 2,37 deciliter. Det kan dock vara svårt att översätta  cups till deciliter när det kommer till mjöl, detta beror på att mjöl kan väga olika beroende på hur det mäts upp. Det är därför bättre att utgå från vikt när du ska översätta ett recept. När du vet hur många gram en viss mängd mjöl motsvarar i deciliter blir det lättare att lyckas med receptet!

Hur mycket väger de olika mjölsorterna?

Olika typer av mjöl väger olika mycket per deciliter, anledningen till detta är mjölets densitet samt hur mjölet har förvarats och hanterats. Vi ska titta närmare på de vanligast mjölsorterna och se hur mycket de väger i genomsnitt per deciliter. 

  • Vetemjöl: ca 60 gram
  • Dinkelmjöl: ca 60 gram
  • Rågmjöl: ca 55 gram
  • Potatismjöl: ca 80 gram
  • Mandelmjöl: ca 50 gram
  • Kokosmjöl: ca 40 gram
  • Majsmjöl: ca 65 gram
  • Havremjöl: ca 50 gram

Om du då har ett recept där det står att du ska använda 240 gram vetemjöl, delar du 240 med 60 och får 4. Du ska då använda 4 dl vetemjöl!

Omvandlingstabell – gram till dl för olika mjölsorter

Mjölsort1 dl = ca100 g ≈200 g ≈
Vetemjöl60 g1,67 dl3,33 dl
Dinkelmjöl60 g1,67 dl3,33 dl
Rågmjöl55 g1,82 dl3,64 dl
Potatismjöl80 g1,25 dl2,5 dl
Mandelmjöl50 g2 dl4 dl
Kokosmjöl40 g2,5 dl5 dl
Majsmjöl65 g1,54 dl3,08 dl
Havremjöl50 g2 dl4 dl

Så här mäter du mjöl på rätt sätt

Att mäta mjöl är en konst i sig, här kommer våra bästa tips för att få rätt mängd varje gång.

  1. Väg om du kan: Det mest exakta sättet att få rätt mängd mjöl är att använda en köksvåg.
  2. Lufta mjölet innan mätning: När mjöl har stått länge har det en tendens att bli kompakt, rör därför runt i mjölpåsen med en gaffel innan du mäter. 
  3. Skopa inte direkt ur påsen: När du sticker ner decilitermåttet i påsen riskerar du att packa mjölet ännu mer. Använd istället en sked för att fylla upp decilitermåttet, skrapa sedan av toppen med en kniv. 
  4. Sikta: Det kan vara en bra idé att sikta mjölet innan du mäter det. När du siktar mjölet i en sil blir det luftigare och du minskar risken för att råka ta för mycket. 

Vanliga frågor

  • Vad händer om jag använder för mycket mjöl?
    Om du använder för mycket mjöl kan dina bakverk bli torra, hårda eller smuliga.
  • Vad händer om jag använder för lite mjöl?
    Använder du för lite mjöl kan dina bakverk bi kladdiga, flyta ut i ugnen eller sjunka ihop.
  • Kan jag använda samma omvandling för alla mjölsorter?
    Nej, olika mjölsorter har olika vikt. Använd tabellen som vi delade med oss av som en riktlinje!

Att omvandla mjöl från gram till deciliter är något som alla som bakar behöver göra förr eller senare. Med rätt kunskap om mjölets densitet och några enkla knep kan du undvika de vanligaste mjöl misstagen. Och du, kom ihåg att spara omvandlingstabellen till nästa gång du behöver omvandla gram till deciliter.