Hoppa till innehåll

Fritanga ett kortspel som hyllar Nicaraguas matkultur med färg smak och strategi

Tänk dig en rykande het kväll i Managua. Doften av grillat kött svävar i luften, stekt ost fräser på en het panna och gatan är fylld av små matstånd där människor trängs för att få sin specialbeställning. Den där sista biten av plantan? Det kan mycket väl bli en het potatis i både bokstavlig och överförd bemärkelse.

Det är precis den känslan Walter A. Zamora har försökt fånga i sitt nya kortspel, Fritanga. Och han har inte bara lyckats – han har förvandlat en hel kulturupplevelse till något du kan lägga ut på köksbordet och dela med vänner.

I den här designer diaryn delar Zamora med sig av den kreativa resan bakom spelet – från en idé som föddes under pandemins stillhet till ett livligt, färgstarkt firande av Nicaraguas matkultur.

När maten blev spelidé

Fritanga – både spelet och maträtten – bottnar djupt i nicaraguansk vardag. Det är ett smakrikt hopkok av grillat kött, gallo pinto (ris och bönor), stekt ost, friterad banan och andra tillbehör. En klassiker som säljs från små gatukök, ofta mitt i ett lätt kaos av röster, dofter och familjehistoria.

Zamora minns stunderna han stod i kö och försökte få just sin favoritkombo av smaken. ”Varje gång var det en charmig röra,” säger han. ”Folk argumenterade om vem som beställt vad, om plantan var slut och om det verkligen var deras tallrik som låg på disken.”

Det blev startskottet till Fritanga – ett kortspel som är precis lika livligt som en kväll på en nicaraguansk trottoar.

En tugga av både strategi och kaos

Så vad går spelet ut på? Jo, du är en hungrig kund som tävlar om att samla ihop din perfekta fritanga-tallrik innan ingredienserna tar slut. Varje spelare får kort och kan använda dem för att samla rätt rätter, dra från en gemensam beställningslinje – eller, om du känner dig lurig, sno en ingrediens från någon annan.

Här finns gallo pinto, chicharrón, tajadas och andra smaskigheter representerade som färgglada ”matkort”. Dessutom finns det specialkort som låter dig sabotera motspelarnas tallrikar – i sann ”take-that”-anda. Och jodå, kaos är en del av charmen.

”Det ska kännas familjärt, men också lite stökigt,” säger Zamora med ett skratt. ”Som en middag med tjocka släkten.”

Snabba fakta:

  • Speltyp: Set collection med take-that-element
  • Spelare: 2–5
  • Speltid: 20–30 min
  • Ålder: Från 8 år

Illustrationer med hjärta – och hjärna

För att fånga känslan ordentligt tog Zamora hjälp av lokala konstnärer. Resultatet? En explosion av färg och värme, där varje kort känns som en miniatyrmålning. Ljuset från kolgrillen, röken som dansar över gatan, folklivet runt omkring – allt andas en kärleksfull hyllning till platsen där både maten och skaparen har sina rötter.

Till och med språket på korten bjuder på lokalkänsla. Du hittar nicaraguanska uttryck, ibland med en humoristisk twist som får spelarna att skratta till mitt i tävlingen.

”Vi ville att korten skulle kännas som att öppna ett fönster mot en riktigt varm Managua-kväll,” säger Zamora.

Ett spel med rötter – och visioner

Men Fritanga är inte bara ett spel. Det är en röst. Ett sätt att säga: ”Här är vi också. Vår kultur hör hemma vid spelbordet.”

I regelboken finns ett litet lexikon med förklaringar av rätterna för den som inte är hemma i nicaraguansk mat. På så sätt fungerar spelet både som underhållning och som kulturintroduktion.

”Jag ville göra något som mina vänner i Nicaragua kunde känna igen sig i – men som också kunde öppna ett fönster för andra att lära känna vår kultur,” säger Zamora. ”Det är en form av representation som inte alltid får plats i spelvärlden.”

Från vardagsrum till Kickstarter

Idén till Fritanga föddes under pandemin. När världen tystnade och familjen samlades kring köksbordet, började Zamora fundera: kunde de vardagliga kortspelen blandas med en portion hemkänsla och smak av hemlandet?

Det kunde de. Med hjälp från vänner och lokala speltestare växte konceptet fram, tweakades, och förfinades tills det kändes helt rätt.

Nu siktar han på att lansera spelet på Kickstarter hösten 2024 – med både en lokalt producerad version för Centralamerika och en internationell utgåva med regler på engelska och spanska.

Varför just mat?

Mat är mer än bara näring. Den berättar historier. Om barndom, tillhörighet och stolthet. Och i Zamoras fall – den blev också en rätt i spelens världsmeny.

Med Fritanga vill han skapa något som människor både kan spela och prata om. Ett spel där man inte bara går därifrån med en vinst eller förlust, utan också med en nyfikenhet på vad som egentligen döljer sig i den där grytan av ris och bönor.

”Spel kan vara fönster mot andra kulturer,” säger Zamora. ”Och vad är en bättre inbjudan än god mat?”


🎲 Vill du veta mer om Fritanga?
Kika in på spelets BoardGameGeek-sida för fler bilder, uppdateringar och snack!

💬 Fundering för spelbordet:
Vilken maträtt från din kultur skulle du vilja se som brädspel? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!